{ "type": "identify", "data": { "id":"None", "user": { "email": "d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e", "signupDate": "", "gender": "", "permission": "no" } } }
{ "type": "pageViewed", "data": "" }
{ "type": "gtmStart" }

Bu Işıklandırma Tavsiyeleri ile Banyonuzu Yenileyin!

Decoverse Blog

Bir ev veya ofisin her odasında aydınlatmanın mükemmel olması beklenir. Kapalı bir alan olan banyolarda ise aydınlatma çok daha büyük bir öneme sahiptir. Yanlış bir aydınlatma tercihi, banyoda geçirdiğiniz zamanın kalitesini düşürür. Saçınızı tararken, makyaj yaparken, tıraş olurken veya yüzünüzü yıkarken iyi aydınlatılmamış bir ayna karşısında olmak hem keyfinizin kaçmasına hem de günlük işlerinizin aksamasına neden olabilir. Aydınlatma armatürünün yanlış konumlandırılması bile ışığın kalitesinin azalmasına ve gölgelerin sayısının artmasına yol açabilir. Banyonuzu hem daha estetik hem de daha işlevsel bir yapıya kavuşturmak için yapabileceğiniz en temel aydınlatma seçeneklerine yakından göz atalım.


Banyo Tavan Işıklandırması Nasıl Olmalıdır?


Decoverse Blog

Banyo tavanı aydınlatması, banyo ışıklandırma düzeninde en büyük öneme sahip olan yerdir. Ana aydınlatma kaynağı olan tavan lambasının veya lambalarının banyo büyüklüğüne uygun olarak seçilmesi ve tavanın merkezine konumlandırılması da önemlidir. Rustik veya LED olarak tercih edilebilen ampuller, 2500 ile 6000 kelvin değerleri arasında çalışabildiği için kapalı ortamlarda dahi doğal gün ışığına en yakın aydınlığı üretebilir. Ancak armatürlerin üzeri pleksi veya mat cam panellerle kaplandığı için ışığın parlaklığında ve gücünde azalmalar olabileceği de unutulmamalıdır.Esasen bu doğru bir uygulamadır, ortama yayılan ışığın gücü belirli oranda azalsa dahi homojenliği ve yumuşaklığı artar. Işık şiddetinden bağımsız olarak, banyoda kullanılan ışık sayısı tavan genişliğine uygun olarak da artırılabilir. Ufak bir banyoda tek tavan armatürü yeterli olabilirken geniş alanlar için banyo asma tavan ışıklandırma setleri veya paralel dikey LED armatürler gerekebilir.


Banyo tavanında en çok tercih edilen ışıklandırma ürünlerinin başında gömülü tip armatür lambalar gelir. Glop lamba olarak da bilinen sıva altı armatür aydınlatma sistemleri, tavanın bütünlüğünü koruyarak hem fazladan yer kaplamamış hem de ortama minimal bir görünüm kazandırmış olur. Geniş tavanlı ve retro stile sahip banyolarda tıpkı antrelerde olduğu gibi sarkıt banyo tavan ışıklandırma ürünleri de kullanılabilir. Banyoda estetiğe gösterilen özen ise güvenliğin önemini azaltmamalıdır. En basit aydınlatma uygulamalarında bile daima sertifikalı ve neme dayanıklı ürünler kullanılmalıdır. İç aydınlatma sistemlerinde daha yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanan yeni nesil LED aydınlatmalar, işlevsellik ve güvenlik açısından büyük kolaylıklar sağlar. Küvet ve duşakabin gibi su ile temas ihtimali yüksek alanlara şebeke elektriğinden bağımsız olarak çalışabilen pilli ya da akülü mini LED ışıklar da eklenebilir.


Banyo Dolap Işıklandırması Nasıl Olmalıdır?

Decoverse Blog

Banyo içi ışıklandırmasında önemli bir yere sahip olan banyo dolabı aydınlatmaları; ortamdaki ışığı güçlendirmek, banyo mobilyalarının şıklığını ön plana çıkarmak ve karanlıkta kalan bölmeleri işlevsel olarak aydınlatmak için ideal bir seçenektir. Banyo dolabının özelliklerine uygun olarak çok farklı alternatif aydınlatma yöntemi uygulanabilir. Dolap içi gözlere eklenen halojen veya spot ışıklar dolap kapağı açıldığında yanacak kapandığında da sönecek şekilde düzenlenebilir. Banyo ışıklandırma modelleri arasında yer alan LED şeritler de banyo dolabı çevresine veya altına monte edilebilir. Özellikle yerden yüksek olarak duvara monte edilen banyo dolaplarının altına eklenen aydınlatmalar banyonun ambiyansını ve genişlik algısını kusursuz bir şekilde geliştirir. Ayna arkasına döşenen LED aydınlatma kanalları ise hem ayna önünü hem de dolap çevresini hafif formda aydınlatarak modern bir ışıklandırma sağlar.


Banyo dolabı ışıklandırma ürünleri, banyo dolabını hem işlevsel hem de tasarımsal olarak tamamlamalı ve banyonuzun genel tarzını bozmamalıdır. Örneğin, çiftlik evi tarzında düzenlenen banyolarda rustik ya da endüstriyel detaylara sahip armatürler tercih edilebilir. Duvara monte edilen harici aydınlatmalar, musluktaki pirinç yüzeylerle aynı ışıltıya sahip olacak şekilde seçilebilir. Siyah, gri veya pastel tonlar ile öne çıkan dolaplar; bakır, çelik ya da krom kaplı aydınlatma başlıkları ile eşleştirilebilir. Doğal ahşaptan bir dolabın çevresine ahşap, hasır ya da metal uzantılı çift rustik lambalar eklenebilir veya mermer yüzeylerin simetrik tasarımına eşlik eden minimal metalik lambalar kullanılabilir. Dolaba sonradan eklenen rustik görünümlü bir duvar aydınlatması ile ortama ekstra bir ışık kaynağı kazandırmak da mümkündür. Özellikle tekli dolaba sahip ufak banyolarda tepeye eklenen büyük bir aydınlatma, ortamın ışığını ve tarzını pekiştirir.


Banyo Ayna Aydınlatması Nasıl Olmalıdır?

Decoverse Blog

Doğal beyaz ışık, cilt tonlarını doğru şekilde görebilmek için kullanılabilecek ideal bir ışık kaynağıdır. Bu nedenle banyo aynası üzerine veya çevresine eklenecek aydınlatmanın güçlü, dengeli ve doğal beyaz aydınlatmalar ile donatılması gerekir. Bu konuda halojen lambalar altın standardı belirlemiş olsa da hem enerji sarfiyatı hem de ayna üzerinde kullanım açısından çok uygun olmayabilir. Ayna çevresinde halojen lambalar kullanılacaksa vidalı gömme tipte ürünlerin seçilmesi ve nemli dış ortamdan özenle izole edilmesi gerekir. Yeni nesil kapalı sistem LED paneller de en az halojen aydınlatma kadar etkili ve çok yönlü bir şekilde kullanılabilir.


Banyo ayna ışıklandırma sistemlerinin işlevleri gibi konumu da özenle ayarlanmalıdır. Gözlerin, yanakların ve çenenin altındaki gölgeleri ortadan kaldırmak için banyo ayna aydınlatmasının her iki tarafına da eşit sayıda ve özellikte armatürler monte edilmelidir. Makyaj aynası olarak da kullanılacak banyo aynası, normalden daha büyükse aynanın alt ve üst bölümlerine de ek aydınlatmalar eklenmeli ve ayna çevresi komple aydınlatılmalıdır. Eğer ayna yanına şerit LED panel değil de geleneksel ikili banyo lambası takılacaksa her bir armatürün merkezi, kabaca göz hizasında veya zeminden yaklaşık 160 cm yukarıda olacak şekilde konumlandırılmalıdır. Bu konum, tüm yüzü eşit ve ideal oranda aydınlatmayı garanti eder.


Banyo İçinde Gün Işığından Nasıl Yararlanılır?

Decoverse Blog

Banyolar genellikle dışa kapalı formda tasarlanır. Banyoların dış ortam ile bağlantısı ya ufak bir pencere ya da geniş bir havalandırma paneli ile sınırlıdır. Bu nedenle havalandırma penceresinden odaya giren ışığın efektif bir şekilde kullanılması oldukça önemlidir. Banyonuzun pencereye bakan duvarı doğu, güney veya batı gibi gün içinde güneş alan bir cephedeyse durum daha da avantajlıdır. Gün ışığı banyonuzu doğal olarak aydınlatır ve ferahlığı artırır. Ayrıca ışığı perdeleyen ve cam çerçeve oranı dengesiz olan bir pencereye sahipseniz eski pencerenizi yeni nesil geniş camlı ve minimal yapılı bir banyo penceresi ile değiştirmeniz de hem banyonuzun görünümünü iyileştirecek hem de içeri ulaşan ışık miktarını artıracaktır.


İçeri ulaşan ışık miktarını daha da geliştirmek için pencere karşısındaki duvara ayna eklemek de harika bir seçimdir. Halihazırda banyo dolabınız pencere karşısındaysa dolap aynanızı daha geniş bir aynayla değiştirebilir veya ortam ışığına daha uygun bir banyo dolabına geçiş yapabilirsiniz. Bu sayede ışığı yansıtarak çoğaltabilir, doğal aydınlatmanın avantajından daha fazla yararlanabilirsiniz. Banyonuz tamamen kapalı formda tasarlandıysa ve dışarıya bağlantısı sadece havalandırma boşluğundan sağlanıyorsa yapılacak en mantıklı iş gün ışığını taklit eden LED aydınlatma alternatifleri olacaktır. Decoverse tarafından sunulan banyo dolapları, banyo aynaları, aydınlatmalar ve diğer banyo aksesuarları ile banyonuzu hayalinizdeki gibi dekore edebilir, mimarlık ve ustalık hizmetleri sayesinde aklınıza takılan tüm sorunları kolayca çözüme kavuşturabilirsiniz.


Diğer Blog İçeriklerine Göz Atın
Karşılaştır