{ "type": "identify", "data": { "id":"None", "user": { "email": "d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e", "signupDate": "", "gender": "", "permission": "no" } } }
{ "type": "pageViewed", "data": "" }
{ "type": "gtmStart" }

Duş Teknesi Nedir ve Nasıl Temizlenir?

Decoverse Blog

Duş teknesi, banyosunda küvet tercih etmeyen ya da geniş banyoya sahip olup hem küvet hem de duş alanı isteyenler için ideal bir çözümdür. Pek çok malzemeden yapılsa da pürüzsüz yapısı temizlemeyi kolaylaştırır ve duş alanının sınırlarını belirler. Duş alanınızı banyonun geri kalanından dekoratif bir şekilde ayırmanıza yardımcı olan duş tekneleri çok çeşitli şekillerde ve stillerde tamamlanır. Bu nedenle banyo şekliniz veya duş için ayırmak istediğiniz alan nasıl olursa olsun her zaman bir duş teknesi tercih edebilirsiniz.


Uygun bir duş teknesi, herhangi bir banyonun önemli bir parçasıdır. Duşu, banyonun geri kalanından görsel olarak ayırmasının yanı sıra her şeyden önce duş alanını kapatır, böylece zemine su akmaz. Herhangi bir nedenle mevcut zemini değiştiremiyorsanız, standart bir duş teknesi de en iyi seçimdir.


Duş kabininiz için iyi bir duş teknesi arıyor ve malzemeler arasından seçim yapamıyorsanız sizin için hazırladığımız duş teknesi seçim ve temizlik rehberimize göz atabilirsiniz.

Duş Teknesi Nedir?

Decoverse Blog

Duş teknesi veya duş tablası tek parça alçak bir küvetten oluşur ve duş kabiniyle birlikte suyun toplanmasını ve boşaltılmasını sağlar. Duş tekneleri birçok farklı boyut, şekil ve renkte mevcuttur. Duş zemini ile karşılaştırıldığında, duş teknesinin avantajı hızlı montajıdır. Çünkü duş teknesi mevcut bir zemine veya duş zeminine yerleştirilebilir.


Üretimi yapılan birçok tip ve boyutta duş teknesi bulabilirsiniz, ancak her banyo büyük ve geniş duşlar için yeterli alan sunmaz. Büyük bir dikdörtgen duş teknesi, geniş bir banyoya mükemmel uyum sağlarken küçük banyolar için minimum ölçülerde kare bir tekne daha idealdir.

Duş Teknesi Modelleri

Şekil ve yükseklik bakımından farklı modelleri olan duş tekneleri, banyo zemininin dışında kullanım alışkanlıklarına göre de seçilebilir. Duş kabini için en uygun görülen bu tekneler, uzun ömürlü malzemeleri, kolay temizlenebilmesi ve kullanışlı olmalarıyla öne çıkar. Malzeme ve şekil açısından popüler olan duş teknelerini şöyle sıralayabiliriz:


Sıva üstü duş teknesi: Alçak basamaklı olarak da adlandırılan bu duşakabin teknesi, yer ile aynı düzeydedir. Yenileme projelerinde, genellikle bir zeminin üzerine basit bir duş teknesi  tercih edilir. Tamamen gizli bir duş teknesinin aksine, burada çok daha az kırma ve kesme işi söz konusudur. Ancak sıva üstü duş tekneleri de sık kullanılan modeller arasındadır ve kalabalık bir görüntü oluşturmadığı için minimal banyoların vazgeçilmezidir.


Alçak duş teknesi: Kurulum kolaylığı sunar ve herhangi bir banyo zeminine kolaylıkla monte edilir. Küçük bir yükseltisi vardır ve bütçe dostu olduğu için tercih edilir. Çok hızlı bir şekilde kurulabilir ve banyonun (zemin) tamamen yenilenmesine gerek yoktur.


Yüksek duş teknesi: Bu tür banyo teknesi modelleri, en sık görebileceğiniz banyo ürünleri arasındadır. Duş teknesi fiyatları açısından en uygun seçenekler, yüksek modeller arasında yer alır. Genellikle tek parçadır ve kabinli olarak tedarik edilir. Ürünle birlikte gelen duş ayakları sayesinde duş teknesini aynı seviyeye yerleştirebilirsiniz. Duş teknesinin yüksekliği, tüm bağlantıları ve giderleri gizlemeyi kolaylaştırır. Bu nedenle yüksek duş teknesi hem yeni  hem de yenilenen banyolara takılabilir.


Duş tekneleri daha önceleri ağırlıklı olarak duş kabinlerinde kullanıldığı için genellikle 90x90 veya 100x100cm gibi standart ölçülerle üretiliyordu. Artık yuvarlak, yarım daire ve oval duşakabin tekneleri de mevcut. Duşakabinlerin popülaritesinin artmasıyla birlikte dikdörtgen duş teknesi seçenekleri de arttı. Hatta 90x190cm ebadında dikdörtgen kompozit duş teknesi bile seçenekleriniz arasında olabilir. Bununla birlikte duş tekneleri çeşitli malzemelerden yapıldığı için temizlik ve kullanım açısından bazı farklılıklar gösterebilir.

Duş Teknesi Bakımı Nasıl Yapılır?

Decoverse Blog

Duş teknesi kabin için en ideal zeminleri oluştursa da teknesiz duşakabin de mümkündür. Teknesiz duşakabin modelleri ise akrilik, kompozit, çeliğin yanı sıra size daha fazla alternatif sunar. Zemin ile aynı malzemeden yapılır ve döküm mermer, mermer, granit ve seramik olabilir. Her biri farklı özelliklere sahip olduğundan uzun ömürlü kullanabilmeleri için özenli ve gerekli bakımlarının yapılması gerekir.


Kireçlenmeyi minimumda tutmak için her kullanımdan sonra duş teknesini yumuşak bir bezle silmeniz önerilir. Çünkü en iyi ve kolay temizlik, kullanım sonrası kirlerin kalıcı olmadan yapılanıdır. Böylece daha az efor sarf ederek tertemiz bir duş teknesine sahip olabilirsiniz. Ayrıca teknenizin malzemesi ne olursa olsun agresif temizleyiciler veya aşındırıcılar kullanmanız doğal yapının bozulmasına, en basitinden parlaklığının kaybolmasına neden olabilir.


Özellikle lavabo ve gider açıcı kimyasalları kullanırken direkt olarak duş kanalı ya da gidere döktüğünüzden emin olmanız gerekir. Duş teknesi zeminine damlar ya da sıçrarsa hemen bez ile silin ve damlaların kurumasına izin vermeyin.

Duş Teknesi Temizliğinde Hangi Malzemeler Kullanılır?

Decoverse Blog

Banyo temizliğinde bakteriler nedeniyle daha ağır kimyasallara yönelebilirsiniz. Ancak bu tür malzemeler hem insan sağlığını tehlikeye atacak bileşenler içerir hem de duvardan zemine kadar banyoda bulunan tüm malzemelere zarar verebilir. Bu nedenle banyoda hijyen sağlamanın başka yolları da vardır; örneğin banyo için özel üretilen doğal kaynaklı temizleyiciler ya da sirke, karbonat gibi bilinen malzemeler bunların bir kaçıdır. Ancak bazı doğal ürünler de asidik yapısı nedeniyle duş teknenizi aşındırabilir ve tüm parlaklığının kaybolmasına yol açabilir. Örneğin bu malzemeleri duş hortumu gibi çelik ürünlerde kullanabilirsiniz, fakat plastik malzemeli duş teknelerinde yıpratıcı etki gösterebilirler.


Kullanılan deterjanların yanı sıra ovma teli, sert fırçalar da duş kabini çelik de olsa zarar veren malzemelerin başında gelir. Kireç için sitrik asit içeren bir temizleyici kullanabilir, çözülmesini bekledikten sonra su ile durulayabilirsiniz.

Duş Tekneleri Hangi Yollarla Temizlenir?

Decoverse Blog

Duş teknelerini nazikçe temizlemek istediğinizde birçok yöntem vardır. Kısa ya da oturmalı duş teknesi olması fark etmeksizin her bir banyo malzemesi belirli malzeme ve yöntemlerle zarar görebilir. Çünkü doğal ya da çelik malzemeden de yapılsalar her birinin işlem görmüş yüzeyleri vardır ve bütünlüğü korumanız için yüzeye zarar vermemeniz gerekir.


●  Plastik duş teknesi:  Plastik duş teknesinin temizliği ve bakımı ılık su ve yumuşak bir sabunla yapılır. Agresif asitler, sirke, sitrik asit, kireç önleyici, ağartıcı, klor, aseton veya alkol bazlı ürünler kullanmayın.


●  Akrilik duş teknesi: Akrilik temizliği, nemli bir bez ve özel banyo temizleyicisi içeren hafif  deterjanlı su ile yapılabilir. Agresif asitler, sirke, klor içeren veya aşındırıcı bileşenler içeren ürünler duş teknesinin yüzeyine zarar verebilir ve bunlardan kaçınılmalıdır. 


●  Solid surface duş teknesi: Solid surface, nemli bir bez veya sünger gibi yumuşak bir temizlik maddesi ile kolayca bakımı yapılabilen gözeneksiz bir malzemedir. Solid yüzey duş teknenizi düzenli olarak dairesel hareketlerle temizleyin, bu malzemenin orijinal görünümünü korumasına yardımcı olur ve aşınmayı önler.


●  Seramik duş teknesi: Seramik duş tekneleri sürdürülebilir çevre dostu bir üründür ve %100 geri dönüştürülebilir. Gözenek oranı düşüktür ve lekelere, ısıya ve UV ışınlarına karşı dayanıklıdır. Bu nedenle ılık su ve banyo temizleyici deterjanlar kullanabilirsiniz.


●  Kompozit duş teknesi: Kompozit duş tekneleri az bakım gerektirir ve yumuşak nemli bir bezle kolayca temizlenebilir. İnatçı çizgiler veya lekeler için ılık su ve deterjan kullanabilirsiniz. Temizledikten sonra daima yumuşak bir bezle kurulamayı unutmayın.


Siz de duş tekneleriyle banyonuzda modern bir hava yaratmak isterseniz Decoverse'ün geniş banyo koleksiyonuna göz atabilir, dayanıklı ve kaliteli ürünler arasından seçim yapabilirsiniz.

Diğer Blog İçeriklerine Göz Atın
Karşılaştır