









Kişisel bakım malzemeleri başta olmak üzere banyoda kullanılan eşyaların düzenli bir şekilde muhafaza edilmesini sağlayan banyo dolabı modelleri, aynı zamanda banyo dekorasyonuna da katkı sağlar. Genellikle su yalıtımlı ahşaptan üretilen banyo dolapları, içinde bulunan ürünler ve araç-gereçlerin nemden etkilenmesini de önler. Farklı kullanım alışkanlıkları için tasarlanan çok sayıda banyo dolabı modeli bulmak mümkündür. Bunlar arasında aynalı banyo dolabı tasarımlarından boy dolabı modellerine kadar pek çok alternatif bulunur.
Kullanım amacı ve tasarım açısından oldukça zengin bir seçkide sunulan banyo dolapları, duvar montajı gerektirenler ve bağımsız tasarımlar olarak ikiye ayrılır. Duvar montajı gerektirenler arasında lavabolu, tezgahlı aynalı banyo dolapları ile çamaşır makinesi dolabı gibi modeller yer alır. bağımsız üniteler ise boy dolabı, çok amaçlı banyo dolabı, tekerlekli bağımsız açık raflı ünitelerdir. Genellikle MDF’den üretilen banyo dolapları arasında plastik bazlı malzemelerden yapılmış modeller de bulmak mümkündür.
Birçoğu neme dayanıklı olan banyo dolapları arasında öne çıkanlardan biri aynalı banyo dolabı modelleridir. Minimum iki ayrı üniteden meydana gelen bu dolaplar, genellikle duvara sabitlenerek kullanılır. Üst kısmında aynalı banyo dolabı, aynalı raf sistemi veya kapaklı bir ünite bulunan banyo dolabı modellerinin alt kısmında ise lavabolu banyo dolabı bulunur. Lavabo dolabı modelleri tek başına da kullanıcıların beğenisine sunulan üniteler arasındadır. Lavabonun altındaki ölü alanı değerlendirmek, düzenli bir görünüm sağlamak ve ekstra depolama alanı oluşturmak için tasarlanan bu banyo dolabı modelleri, genellikle iki kapaklı olarak tasarlanır. Bununla birlikte çekmeceli veya düşer kapaklı modelleri de vardır.
Çamaşır makinesini banyoda konumlandıranlar için tasarlanan çamaşır makinesi dolabı ise açık ve kapalı olmak üzere iki alternatife sahiptir. Kapalı olanlar dışarıdan bakıldığında çift kapaklı dolap gibi görünür. Açıldığında ise makinenin üst kısmında deterjan yerleştirmek için ek raflar vardır. Daha büyük çamaşır makinesi dolabı modellerinde çamaşır makinesinin hemen üst kısmında kurutma makinesi bölmesi bulunur. Açık çamaşır makinesi dolaplarında ise daha çok sık kullanılan araç-gereç ve malzemeler için birkaç raf yer alır.
Büyük metrekareli banyolar için ideal olan tezgahlı banyo dolabı modellerinde ise lavabonun iki yanında mermer, granit gibi malzemelerden yapılan tezgah bulunur. Kullanıcılara oldukça geniş bir kullanım alanı sağlayan bu dolapların alt kısmında çok sayıda kapaklı bölme ve çekmeceye yer verilir. Farklı malzemelerden üretilen, aynalı/aynasız, çekmeceli, düşer kapaklı, açık ve kapalı gibi pek çok banyo dolabı modeli vardır. Çok fazla seçenek söz konusu olduğu için banyo dolabı fiyatları da oldukça geniş bir aralıkta sunulur. Bu durum, kullanıcılarının banyoları ve bütçeleri için en ideal olan dolabı kolayca bulabilmelerine imkân tanır.
Zengin bir ürün seçkisine sahip olan banyo dolaplarından maksimum fayda sağlamak ,görsel bütünlük elde etmek ve kullanım alanı kısıtlanmamış bir banyo oluşturmak için ölçülere dikkat etmek gerekir. Küçükten büyüğe kadar tüm banyolara uygun olan çok sayıda banyo dolabı bulunur. Bu dolapların genişlik, uzunluk ve derinlik ölçüleri birbirinden farklıdır. Banyoda bulunan alanı verimli bir hale getirmek için banyo metrekaresine ve şekline uygun ölçüde dolaplar tercih etmek gerekir. Örneğin, küçük bir banyo için 50 cm genişliğinde mini banyo dolabı modelleri ideal iken büyük ve uzun bir banyoda 160 cm tezgahlı banyo dolap modelleri tercih edilebilir.
Banyo dolabı ölçüleri lavabolu olan modellerde 50 cm’den başlayarak 180 cm’e kadar ulaşır. Bunula birlikte daha büyük banyolar için özel üretim olan banyo dolapları da bulmak mümkündür. Çok amaçlı boy dolabı modellerinde ise genişlik 35 cm’den başlar. Öte yandan banyodaki ölü alanları değerlendirmek için tekerlekli 18 cm genişliğinde bağımsız raf sistemleri de vardır. Genişliğin yanı sıra derinlik de banyo dolabı seçiminde dikkat edilmesi gerekenler arasındadır. banyo dolabı derinliğine karar vermek için banyonun metrekaresi ve sık kullanılan eşyaların büyüklüğü dikkate alınabilir.
Eskiyen banyosunu yenileyenler, yeni yaşam alanı için sıfırdan bir banyo dizayn edenler ve yeni bir banyo dekorasyonuna ihtiyaç duyanların başlangıç noktası olan banyo dolabı seçimi oldukça önemlidir. Banyodaki serbest alan, banyonun şekli, zemin ve duvarda kullanılan renk tonları gibi etkenlere dikkat edilerek seçilen banyo dolabını verimli kullanabilmek için doğru şekilde düzenlemek gerekir. Doğru düzenleme ile dağınıklık meydana gelmeden pratik bir kullanım süreci elde etmek mümkündür. Bunun için dikkat edilmesi gereken püf noktaları ise şöyle sıralanabilir:
܁Lavabo altında yer alan banyo dolabı daha çok deterjanların muhafazasında kullanılır. Dolayısıyla burada çeşitli deterjanlar, sabunlar ve diğer temizlik gereçleri yerleştirilir.
܁Lavabo dolabında çekmece varsa, kullanım alışkanlıklarına bağlı olarak kişisel hijyen ürünleri, sık kullanılan elektrikli aletler veya kozmetik ürünler yerleştirilebilir.
܁Lavabonun üstünde duvara monte edilerek kullanılan banyo dolabı ise ağız bakım ürünleri, saç kurutma makinesi ve diğer bakım ürünleri için uygundur.
܁Lavabo üstü banyo dolabının yanında konumlandırılan duvar dolabı ise daha çok havlular için idealdir.
܁Banyoda açık raf sistemi varsa sık kullanılan nemlendiriciler, canlı veya yapay çiçekler ve hoş kokulu mumlar konumlandırılabilir. Öte yandan banyo rafı, dekoratif objeler için de alan sağlar.
܁Boy dolabı varsa yedek kişisel bakım ve temizlik ürünleri, tuvalet kağıtları, ıslak mendiller gibi ürünlerin neden etkilenmeden muhafaza edilmesi için kullanılabilir.
Siz de banyonuza uygun yeni bir banyo dolabı arayışındaysanız Decoverse’ün zengin ürün seçkisine göz atabilir, kullanım alışkanlıklarınıza ve banyonuza uygun olanlar arasından dilediğinizi tercih edebilirsiniz. Banyonuzun dekorasyonu konusunda profesyonel destek almak isterseniz Decoverse’ün mimarlık ve usta hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.